Παραδοτεα εργου
- Εναρκτήρια συνάντηση – 7.10.2021
- 2η Συνάντηση – 5.4.2023
- Εκπαιδεύσεις προσωπικού
Στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε 2ημερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό κέντρο με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού για το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών Ship to Shore.
- Τελικό Συνέδριο
Στις 11 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το Τελικό Συνέδριο του έργου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου
- Τελική εκδήλωση/Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Στις 27 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήκε η τελική δημοσιογραφική διάσκεψη του έργου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Αχιλλέας Νάτσος» στο Γραφείο Διοίκησης Λιμανιού Λεμεσού
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό συστήματος διαχείρισης συμβάντων και δημιουργίας επιχειρησιακής εικόνας . Πρόκειται για ένα λογισμικό Διοίκησης και Ελέγχου ( Command and Control – C2) πολύ-επίπεδης αρχιτεκτονικής (Web n-tier) κατ’ ελάχιστον 3 επιπέδων. Το λογισμικό υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες και ρόλους και αναφέρεται σε ένα σύστημα που καταγράφει όλες τις σχετικές πληροφορίες που συνδέονται με ένα περιστατικό. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να καταχωρήσουν τις πληροφορίες που σχετίζονται με κάθε περιστατικό, να μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές στο αρμόδιο εκτελεστικό όργανο και να βοηθήσουν το εκτελεστικό όργανο στην επίλυση του περιστατικού και την διαχείριση του σύμφωνα με τις Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας της υπηρεσίας στην οποία ανήκει. Επίσης περιλαμβάνει δυνατότητες αμφίδρομης επικοινωνίας με χρήστες που βρίσκονται στο πεδίο επιχειρήσεων μέσω συνδεδεμένης εφαρμογής κινητού.
Το Σχέδιο Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων αντανακλά την προσπάθεια της Διοίκησης να παρέχει το πλέον αποτελεσματικό σχέδιο ανταπόκρισης και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης - κρίσης, που προκαλείται από οποιοδήποτε περιστατικό δυνάμενο να διαταράξει την καθημερινή ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία εντός της ζώνης ευθύνης των Λιμένων της Αρχής Λιμένων Κύπρου καθώς και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου επηρεάζοντας αυτονόητα και την επιχειρηματική συνέχεια της εταιρείας.
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου προχώρησε στην αξιολόγηση και ετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τα λιμάνια Πάφου, Λατσί και Παλιό Λιμάνι Λεμεσού τα οποία εντάσσονται κάτω από το ISPS. Τα σχέδια αξιολογήθηκαν από τον Υπεύθυνο Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων και αποτελούν τη βάση της αξιοποίησης του Συστήματος Διαχείρισης Συμβάσεων.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προχώρησε επίσης στην εκπόνηση- εκπαίδευση-εφαρμογή Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, όχι μόνο για διαχείριση κρίσης για κίνδυνους που εξελίσσονται εντός της χερσαίας τους ζώνης, αλλά και για περιπτώσεις στις οποίες το πλοίο βρίσκεται στην υδάτινης ζώνης, του λιμένα, καθώς και για καταστάσεις, οπού το συμβάν εξελίσσεται στα χωρικά ύδατα σε εγγύτητα με την ζώνη λιμένα ( Ship to Shore Emergency plan).
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προχώρησε στην ανάπτυξη συστήματος από ειδικούς αισθητήρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε πραγματικό χρόνο σε κεντρικό διακομιστή όπου τα σε χαρακτηριστικά επιλεγμένα σημεία του κρηπιδώτοιχου καταγράφοντας τις δονήσεις από οπουδήποτε κι’ αν προέρχονται. Η συνεχής ροή των δεδομένων μετρήσεων, αποστέλλεται στοιχεία θα επεξεργάζονται και αποθηκεύονται αυτόματα, δημιουργώντας αρχείο δεδομένων. Τα αποτέλεσμα αυτά να ανακαλούνται όποτε κριθεί σκόπιμο. Η λειτουργική κατάσταση των αισθητήρων καθώς και τα alarms υποστηρίζεται και παρακολουθείται από ειδικό λογισμικό NMS (Network Management System).
Σύστημα Ελλιμενισμού - BERTHING SYSTEM
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προχώρησε στην ανάπτυξης ολοκλήρωσης και χρήσης ενός συστήματος Berthing στο Λιμάνι της Μυκόνου το οποίο έχει ετήσιο φόρτο παραβολής εξακοσίων κρουαζιερόπλοιων, επι πλέον της νησιωτικής και ηπειρωτικής ακτοπλοΐας, και στο οποίο σύστημα θα συμπεριλαμβάνονται δομικά στοιχεία βελτιστοποίησης της ανάθεσης σημείου ελλιμενισμού, παρακολούθησης διαδικασιών, δημιουργίας στατιστικών στοιχείων και επικοινωνίας μεταξύ των εταίρων.
Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος αφορούν τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λιμενικών λειτουργιών, την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών τομέων εντός του Λιμένα και μεταξύ του Λιμένα και άλλων εταίρων/ φορέων που εμπλέκονται στις λιμενικές διαδικασίες, τη διαθεσιμότητα πληροφοριών καθώς και την υιοθέτηση πιο σύγχρονων τεχνολογιών.
- Μπάρες Πρόσβασης
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου προχώρησε στην εγκατάσταση Μπαρών Πρόσβασης στα Λιμάνια Πάφου και Λατσί. - Εγκατάσταση εφεδρικού ραντάρ στο Νεό Λιμάνι Λεμεσού. Η ανάγκη εφεδρικού ραντάρ στο Λιμάνι Λεμεσού κρίθηκε επιτακτική για χρήση σε περίπτωση έντονων καιρικών συνθηκών λόγω του ότι το υφιστάμενο ραντάρ δεν απέδιδε πλήρως.
- Προμήθεια και Εγκατάσταση κλειστού συστήματος κυκλώματος παρακολούθησης CCTV στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού και σύνδεση και συντήρηση νέου συστήματος Κλειστού Κυκλώματος Παρακολούθησης στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών (σωληνώσεις και καλωδιώσεις) και του αναγκαίου εξοπλισμού για πλήρη λειτουργία του συστήματος.
Η εγκατάσταση του συστήματος κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης θα εξυπηρετεί τους πιο κάτω σκοπούς:
- Ασφάλεια ολόκληρης της λιμενικής περιοχής του Παλιού Λιμανιού
- Ασφάλεια των περιβαλλόντων χώρων των κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Ασφάλεια προσβάσεων εισόδων / οδεύσεων εντός της λιμενικής περιοχής.
- Ασφάλεια προσωπικού, ενοίκων και κοινού.
- Αποτροπή αντικοινωνικής συμπεριφοράς και βανδαλισμών.
Ο επιδιωκόμενος σκοπός θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των πιο κάτω:
- Επιτήρηση όλων των κοινόχρηστων χώρων εντός της λιμενικής περιοχής.
- Επιτήρηση εισόδων / εξόδων.
- Αναγνώριση προσώπων.
- Ζωντανή παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως.
- Συνεχής καταγραφή των δραστηριοτήτων από όλες τις κάμερες.
- Σύστημα Πυρόσβεσης
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης στα Λιμάνια Πάφου και Παλιό Λιμάνι Λεμεσού για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς και αποτροπή συμβάντων στο χώρο.
- Κατασκευή χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ στο λιμάνι Λατσιού
Η ΑΛΚ προχώρησε στην κατασκευή χώρων υγιεινής συμπεριλαμβανομένου χώρου για ΑΜΕΑ στο λιμάνι Λατσιού
- Μπάρες πρόσβασης, καρταναγνώστες και οικίσκους φυλακίων
Το Δημοτικό ΛΤΜ προχώρησε στην εγκατάσταση τέσσαρων (4) μπαρών ελέγχου οχημάτων,οκτώ (8) καρταναγνώστων και δύο (2) οικίσκους φυλακίων εισόδου.
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου προχώρησε στην αγορά σκάφους για να διενεργεί ελέγχους σε πλοία στη θαλάσσια περιοχή του Λιμανιού Λεμεσού όπου θα ελέγχονται θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας, ασφάλειας και υγείας, καθώς και περιβαλλοντικά θέματα. Επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το σκάφος θα αξιοποιείται για άμεση πρόσβαση στο χώρο του συμβάντος ή/και για σκοπούς παρακολούθησης του συμβάντος.